niedziela, 29 września 2013

+ 18, czyli post o winie

Witajcie :)

Na pomysł na tę notkę wpadłam przypadkiem kiedy natknęłam się w domu mojego chłopaka na książkę "Nowe vademecum barmana". Ni stąd ni zowąd zaczęłam ją przeglądać i trafiłam na rozdział dotyczący win- oczy aż mi się zaświeciły :D Nie wiem czy już wspominałam, ale jestem praktycznie winoholiczką, z moim chłopakiem wypijamy m.in 2 butelki wina tygodniowo, a w domu także nie ma weekendu żebyśmy z mamą nie raczyły się tym napojem :) Jak na Polkę to moje roczne spożycie wina pewnie mocno przerasta średnią krajową :D Nie bałabym się nawet stwierdzić, że dorównuję w tym temacie południowcom :) Może dość już o moim nałogu- przejdźmy do rzeczy.

Wino-  napój alkoholowy otrzymywany w wyniku fermentacji moszczu z winogron, proces ten nosi nazwę winifikacji.

Klasyfikacja win gronowych:
-wino gronowe zwykłe (niemusujące)- otrzymywane przez fermentację alkoholową winogron (wina czerwone) lub ich soków (wina białe i różowe)
-wino wzmocnione- inaczej nazywane południowymi, są często alkoholizowane spirytusem winnym czy też dosładzane sokiem winogron. Wina te są wytwarzane w nieco inny sposób i są one mocniejsze od win zwykłych.
-wino musujące- wytwarzane z odpowiednio przygotowanych "winomateriałów", poddanych wtórnej fermentacji bezpośrednio w zamkniętej butelce lub pojemniku ciśnieniowym.
-wino gazowane- sztucznie nasycane dwutlenkiem węgla, wina niskiej jakości
-wino aromatyzowane- wina z dodatkiem naturalnych przypraw ziołowo-korzennych


Typologia win gronowych
a) w zależności od barwy:
-białe- szeroka skala barwy od prawie bezbarwnej po te z odcieniem zielonkawym i jasnosłomkowym aż po barwę ciemnozłocistą
-różowe- od jasnoróżowej do jasnoczerwonej
-czerwone- czerwone, rubinowe, ciemnoczerwone z odcieniem karminowym czy fioletowym
b) w zależności od zawartości cukru
-wino stołowe: wytrawne (cukier: 0,0-10 g/l, moc: 9-14%) oraz półwytrawne (cukier: 10-30 g/l, moc: 10-15%)
-wino deserowe: półsłodkie (cukier: 30-60 g/l, moc: 12-18 %) oraz słodkie (cukier: pow. 60 g/l, moc: 14-18 %)

Oprócz tego wyróżniamy także wina owocowe, czyli otrzymywane z fermentacji owoców innych niż winogrona i ich soków oraz miody pitne, które także zaliczane są do napojów winnych. Miód pitny to napój sporządzany z brzeczki miodowej z ewentualnym dodatkiem chmielu czy przypraw ziołowo-korzennych.

Właściwości wina
-zawiera sporo odmładzających antyoksydantów- więcej jest ich w winach czerwonych
-obniża ryzyko zawału serca- picie około 2 kieliszków dziennie (ja nie przekraczałabym ilości 5 kieliszków tygodniowo, przynajmniej jeżeli wino ma być wykorzystywane jako polepszacz zdrowia) pozwala znacznie zmniejszyć we krwi ilość złego cholesterolu
-zapobiega miażdżycy i chorobom serca
-zapobiega próchnicy zębów- dzięki zawartości proantocyjanów (wino czerwone)
-przyspiesza trawienie
-zwalcza infekcje

Kaloryczność wina
(tutaj podaję wartości dla 120 ml, ale np. w Irlandii lampka wina w restauracji to 187 ml)
białe wytrawne - 80 kcal
białe półwytrawne- 90 kcal
białe słodkie- 110 kcal

czerwone wytrawne- 80 kcal
czerwone półwytrawne- 92 kcal
czerwone słodkie- 115 kcal

Jak dobrać wino do jedzenia?
Ogólnie rzecz biorąc kiedyś panowały skomplikowane zasady dotyczące doboru win, do ryb tylko i wyłącznie wino białe. Obecnie zasady te coraz częściej są naginane i ignorowane. Zawsze sprawdzającą się zasadą jest ta, żeby do potrawy pić takie wino, które nam smakuje, nawet jeżeli jest to sprzeczne z przyjętymi zasadami. Jeżeli używamy jakiegoś wina przy przyrządzaniu jedzenia (nawet jeżeli dodajemy go tylko odrobinę do sosu) to takie samo wino powinno pojawić się na stole. Do rzeczy cięższych i tłustych lepiej pasują wina czerwone, a do lekkich potraw wina białe. Do sałatki z grillowanym łososiem dobrze będzie pasować wino białe, ale jeżeli ten sam łosoś wyląduje na talerzu w towarzystwie pieczonych ziemniaków i np. grillowanych warzyw to możemy pokusić się o wino czerwone (mimo tego, że serwujemy rybę). Dobór wina powinien być intuicyjny, czasami lepiej sprawdzają się połączenia o podobnej wadze (lekkie wino i lekka potrawa), a innym razem takie na bazie kontrastu np. wytrawne i ciężkie wino do słodkiego deseru.  Ważne, żeby z picia wina czerpać przyjemność- wtedy zasady nie będą nam szczególnie potrzebne.


Kilka słów o najbardziej znanych w świecie winach europejskich:
 -Bordeaux- francuskie wina białe i czerwone, wysokiej jakości, o znaczeniu światowym. Produkowane są w około 4 tysiącach gospodarstw winiarskich, noszących nazwę Chateau, która tradycyjnie określa zamkowe gospodarstwo winiarskie
-Cabernet- wino czerwone, stołowe, produkowane z winogron o tej samej nazwie przez różne kraje winiarskie
-Champagne- francuskie najszlachetniejsze wino musujące, o przyjemnym orzeźwiającym smaku. Wynalazcą tego wina był Don Perignon, piwniczy zakonu Benedyktynów w Haut-Villers w Szampanii. Dekret francuski z 17.12.1908 r ustalił, że nazwa "Champagne" przysługuje tylko winom musującym pochodzącym z zastrzeżonego prawem określonego regionu Szampanii, wyprodukowanym wyłącznie tradycyjną metodą wtórnej fermentacji butelkowej
-Chardonnay-szczep doskonałych białych winogron służących do produkcji wielkich win markowych w Burgundii, Szampanii, Bułgarii i Kaliforni (wina o tej samej nazwie co szczep)
-Pinot Noir- czerwona odmiana winogron stosowana dla znakomitych francuskich czerwonych Burgundów, szampanów i kalifornijskich win czerwonych, wytrawnych
-Porto- wino wzmocnione, specyficzne, o dużej zawartości ekstraktu i bogatym bukiecie. Zazwyczaj czerwone, ale istnieją także białe odmiany tego wina
-Riesling- wino białe, stołowe, o przyjemnym, delikatnym aromacie i smaku, z winogron o tej samej nazwie
-Tokaji- węgierskie wino białe, o słomkowej lub złocistej barwie, produkowane w typach od wytrawnego do bardzo słodkiego
-Vermouth- wino ziołowe pochodzenia włoskiego

 deska serów to najlepszy dodatek do czerwonego wina :)

Im starsze wino tym lepsze- MIT
Nie wiem skąd wzięło się to przekonanie, że im starsze wino tym lepsze. Niestety nie ma w tym stwierdzeniu zbyt wiele prawdy, tylko 10 % win nadaje się do starzenia (wino, które nie jest do tego stworzone po latach po prostu straci swoje walory), większość win przechowuje i spożywa się do 5 lat po wyprodukowaniu. Ponadto to starzenia wina potrzebne są odpowiednie warunki przechowywania, wina o najwyższym potencjale starzenia to wina klasowo słodkie. Warto zasięgać rady na temat starzenia wina bezpośrednio u producenta- dzięki temu nie grozi nam, że otwarte po latach przechowywania wino będzie niedobre.

Osobiście najbardziej lubię wina białe i różowe, moje ulubione to Rieslingi. Nie wyobrażam sobie jednak deski serów bez akompaniamentu wina czerwonego :) Wina czerwone zawsze bardzo smakowały mi także z czekoladą i deserami czekoladowymi.

Jeżeli odwiedzacie czasami Liptowski Mikulasz to bardzo polecam wam odwiedzenie winiarni u Muzykantów ( "u muzikantow"), która jest nieco oddalona od centrum, ale zdecydowanie warta odwiedzin. Wspaniała atmosfera, niewielu turystów, mili właściciele (czasami jeden z nich siada przy pianinie i zaczyna grać "Hallelujach" :)), niezłe, słowackie wina prosto z beczki (polecam oczywiście Rieslinga), pyszna herbata i niskie ceny :) Nie mogę się nachwalić tego miejsca ! Podczas lutowego wyjazdu na narty bywaliśmy tam praktycznie codziennie, a na przyszły rok noclegi zarezerwowaliśmy specjalnie tak, żeby do Muzykantów było blisko :)
adres:
Ondrašovská 12
Liptovský Mikuláš

 czarnogórskie wina pochodzące z winnicy Plantaze (mają monopol na czarnogórski rynek), Vranac to odmiana winogron typowa dla Czarnogóry


 udało nam się zejść do małej, lokalnej winnicy i spróbować ich wyrobów, wybraliśmy likier borówkowy (pachniał jak rakija, ale nie było w ogóle czuć alkoholu) i domowe wino Vranac


 winorośl w czarnogórskiej wiosce

A wy lubicie wino ? Chętnie przeczytam o waszych ulubionych gatunkach ! Jeżeli jednak jesteście miłośnikami piwa i cydru to koniecznie dajcie znać, chętnie napiszę także na ten temat :)

*wszystkie zdjęcia w tym poście pochodzą z moich prywatnych albumów

7 komentarzy:

  1. ja bardzo lubię wino, post bardzo fajny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie zebrane vademecum wina:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dużo przydatnych informacji. Nie znam się zbytnio na winie, ale mam nadzieję, że z czasem zgłębię temat.

    Dodaje do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja nie lubię wina, jeszcze nie piłam takiego, co by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ani nie jestem fanką piwa, ani wina, ani innych alkoholi. :D Ale warto poczytać takie wpisy, aby w przyszłości gościom urozmaicić ucztę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. kiedyś bardzo nie smakowało mi wino, aż do momentu, aż spróbowałam we Włoszech na prawdę pysznego... od tamtej chwili to mój ulubiony trunek :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze.
Docenię konstruktywną krytykę, ale nie będę tolerować hejterstwa.
To nie jest miejsce na spam!
Nie musisz reklamować swojego bloga, na pewno zajrzę na Twojego jeżeli zostawisz komentarz