sobota, 10 stycznia 2015

Szybkie i zdrowe- chipsy z jarmużu

Witajcie

Jarmuż poznałam chyba jakoś rok temu, odkrył go przede mną oczywiście mój chłopak. Gościł w naszej kuchni wiele razy, o chipsach z jarmużu słyszałam już dawno, ale jakoś nie miałam okazji ich zrobić. I to był błąd, bo są pyszne, szybkie, proste i mega zdrowe !
Możemy wcinać je solo albo użyć jako dekorację/dodatek przy bardziej skomplikowanym daniu ;)

Zdjęcie przed pieczeniem, po upieczeniu jarmuż nieco zmienia kolor 

Przepis:
300 g jarmużu (myślę, że to optymalna ilość, można zrobić oczywiście więcej)
oliwa z oliwek
sól morska
opcjonalnie przyprawy: chili, oregano, bazylia i inne

Wykonanie:
Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, od jarmużu odcinamy łodyżki, myjemy go i osuszamy. Skrapiamy listki oliwą i solimy wedle uznania, możemy je przyprawić, ale solone też smakują super. Wstawiamy blaszkę do piekarnika na 160 stopni na około 6 minut, obserwujemy, żeby listki za bardzo się nie podpiekły. Wyciągamy i jemy ;) Można jeść od razu po wyjęciu z piekarnika, ale na zimno też są bardzo smaczne i chrupiące.

Więcej na temat jarmużu pisałam wam tutaj.

Dajcie znać czy próbowaliście i co sądzicie ;)

4 komentarze:

  1. nigdy nie jadłam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez jadłam pyszne toto:) Nawet dziecko i maż zjedli i to na prawdę z apetytem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajowy pomysł i bardzo zdrowa przekąska :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze.
Docenię konstruktywną krytykę, ale nie będę tolerować hejterstwa.
To nie jest miejsce na spam!
Nie musisz reklamować swojego bloga, na pewno zajrzę na Twojego jeżeli zostawisz komentarz