czwartek, 19 lutego 2015

Łódki z bakłażana

Witajcie

Ostatnio uznałam, że najlepiej wychodzą mi szybkie obiady, które są totalną improwizacją. W większości z nich nie używam żadnych wymyślnych składników, a w kuchni spędzam max. 30 minut (plus czas na ewentualną obróbkę termiczną, ale wtedy można robić coś innego). Dzisiaj przepis na szybkie łódki z bakłażana :)


Składniki (na dwie porcje)
bakłażan
połowa piersi z kurczaka
pół szklanki ciemnego ryżu
dwie garści młodego szpinaku
oliwa z oliwek
łyżka śmietany
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
połowa mozarelli lub parmezan
cebula

Sos tzaziki
ząbek czosnku
pół szklanki jogurtu naturalnego
ogórek zielony
łyżka śmietany
sól i pieprz

Sposób przygotowania
Zagotowujemy w rondelku wodę i gotujemy ryż do miękkości (w zależności od ryżu, ok 15 min). Bakłażan przecinamy na dwie połówki i drążymy środek, który następnie kroimy na małe kawałki, nie wyrzucamy na kosza wydrążonego warzywa! Siekamy młody szpinak, kroimy na małe kawałki pierś z kurczaka, siekamy cebulę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulkę i podsmażamy przez chwilę, aż do zeszklenia, a następnie dorzucamy szpinak. Kiedy szpinak jest już lekko podsmażony dodajemy łyżkę śmietany i smażymy przez kilka chwil, a następnie dorzucamy kurczaka. Kiedy kurczak się zetnie dodajemy bakłażan i podsmażamy kolejne kilka chwil, a później dodajemy odsączony ryż. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Całość podsmażamy przez chwilę, a na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem , a następnie nadziewamy farszem wydrążone połówki i na górę kładziemy plastry sera mozarella lub ścieramy parmezan i tak przygotowanego bakłażana wrzucamy na blaszce do piekarnika na 20-25 minut.
W czasie pieczenia przygotowujemy sos, mieszamy jogurt naturalny i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i  dodajemy posiekany czosnek, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach ogórek zielony (może być ze skórką).

BON APETIT :)

18 komentarzy:

  1. ooo mniami, apetycznie wygląda, chętnie wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam baklazana :) na pewno szybko wyprobuje Twoj przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bakłażana uwielbiam w daniach takiego nie jadłam:) aleee zmienie to :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedy jest w sumie sezon na bakłażany?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tak bardzo kocham cukinię i bakłażany, ale tak mnie odstrasza ostatnio cena (15zł/kg).. Wygląda naprawde apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ smakowicie wygląda :) przyznaję, że nie jadłam nigdy bakłażana ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Latem często robię taki obiad, ale z cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakoś nie za bardzo przepadam za bakłażanem ;)

    Jeśli chodzi o pomadki Bourjois, to nie kupiłam ich za 50zł, tylko połowę taniej ;) Mogłam zaszaleć. Poza tym u mnie w kosmetyczne brak kolorów nude, żywych mam od groma :) Ole Flamingo mi się niezbyt podoba... ale mam Pink pong i jest super!

    OdpowiedzUsuń
  9. trzeba się wybrać do sklepu po bakłażana... nie ma wyjścia :3

    OdpowiedzUsuń
  10. O rety jak to przepyznie wygląda! Dobrze, że jestem świeżo po śniadaniu, to biegłabym szybko do lodówki :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Większość moich dań zajmuję 30-40 minut, nie lubię spędzać całego dnia w kuchni

    OdpowiedzUsuń
  12. Do tej pory jadłam bakłażana tylko na grillu w plasterkach, więc chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Brzmi naprawdę smakowicie. Nigdy nie jadłam, ale kiedyś na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja jakoś nie mogę przekonać do bakłażana :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze.
Docenię konstruktywną krytykę, ale nie będę tolerować hejterstwa.
To nie jest miejsce na spam!
Nie musisz reklamować swojego bloga, na pewno zajrzę na Twojego jeżeli zostawisz komentarz