piątek, 27 marca 2015

Kurczak z warzywami w sosie pomidorowym

Witajcie

Improwizowane i szybkie obiady mające na celu wyczyszczenie lodówki wychodzą mi najlepiej :) Kolejny nieskomplikowany przepis na smaczny obiad :)

Składniki (na dwie porcje)
pół piersi z kurczaka
200 gram fasolki szparagowej
jedna czerwona papryka
dwie szalotki
ząbek czosnku
szklanka ciemnego ryżu (komosy ryżowej, ryżu basmati, kaszy jaglanej- wg upodobania)
opakowanie pulpy pomidorowej
łyżka oliwy z oliwek
parmezan lub grana padano
przyprawy: sól, pieprz, curry, ostra i słodka papryka


Sposób przygotowania:
Wrzucamy ryż do gotującej się i osolonej wody, zagotowujemy wodę w dzbanku i zalewamy nią fasolkę szparagową. Kroimy w paseczki paprykę, kurczaka na drobne części, siekamy cebulę i czosnek. Rozgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy cebulkę i czosnek, smażymy aż do zeszklenia, a następnie wrzucamy paprykę. W czasie kiedy podmażamy paprykę odczączamy fasolkę z wody, odcinamy końcówki i kroimy na pół, a następnie dodajemy do papryki na patelnię. Na koniec na patelni ląduje kurczak, smażymy całość aż do momentu ścięcia się kurczaka, następnie zalewamy wszystko pulpą pomidorową. Redukujemy sos, aż do momentu kiedy nie będzie już zbyt wodnisty (ok. 10 min), na koniec doprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością słodkiej i ostrej papryki oraz przyprawą curry. Na talerzu tworzymy pierścień z ryżu, a na środek nakładamy sos, na górę ścieramy odrobinę parmezanu.

15 komentarzy:

  1. Pyszności! Zresztą u Ciebie wszystko jest pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie się prezentuje ten kurczaczek na tej górze ryżu :D ;P

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam akurat wszystkie składniki więc chyba dziś spróbuję, tylko zamiast kury dam wołowinę, zapewne też wyjdzie równie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, z wołowinką na pewno będzie pycha. Ja w czwartek lecę do Dublina i mam nadzieję, ze uzupełnię niedobory wołowiny na następne kilka miesięcy :D daj znać czy wyszło smaczne :)

      Usuń
  4. Wygląda bardzo, ale to bardzo smacznie i nie jest trudne w przygotowaniu, co, jak już Ci wspomniałam, jest u mnie bardzo ważnym kryterium ^^ Coś mi się wydaje, że niedługo spróbuję zaszaleć sobie w ten sposób po treningu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha spróbuj, spróbuj :) trzymam kciuki, uda się na pewno ! Wyślij fotkę jak zrobisz :D

      Usuń
  5. Często jadam taki obiad :) tylko trochę więcej papryki daje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda naprawdę nieźle ;). Ostatnio jadam takie rarytasy w pracy, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię takie improwizacje kulinarne :) wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Danie idealne dla mnie, wygląda na bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze.
Docenię konstruktywną krytykę, ale nie będę tolerować hejterstwa.
To nie jest miejsce na spam!
Nie musisz reklamować swojego bloga, na pewno zajrzę na Twojego jeżeli zostawisz komentarz