wtorek, 23 sierpnia 2016

Krem ze szpinaku

Witajcie

Chyba nigdy nie wpadłabym na to, że ze szpinaku można zrobić zupę krem. Wyszło jak zawsze z dobrymi rzeczami- przypadkowo. W czasie grzebania po zamrażalniku mojego chłopaka znaleźliśmy mrożony szpinak. D. stwierdził, że trochę już tam leży i, że mam go przerobić na zupę, bo nic innego z tego już nie będzie. Pogrzebałam w internetach czy to na serio się da czy robi sobie żarty (bądź co bądź moja przyjaciółka twierdzi, że też taką zupę robiła) i wyszło na to, że się da. A później już tylko pozostało skręcić jakiś własny przepis i jeść :D

Składniki
1 l bulionu (warzywny, drobiowy- obojętne)
250 gram szpinaku (może być mrożony)
cebula
ząbek czosnku
łyżka masła
2 łyżki śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
parmezan lub grana padano



Sposób przygotowania
Jeżeli tylko mamy już bulion to sprawa jest banalnie prosta. Siekamy cebulkę i czosnek, rozgrzewamy łyżkę masła na patelni i smażymy aż do zeszklenia. Następnie wrzucamy szpinak i smażymy około 5 minut, można podlać odrobiną bulionu, żeby się nie przypalił. Podsmażony szpinak dodajemy do bulionu i gotujemy około 10 minut. Zupę blendujemy (jeżeli jest taka możliwość to po wystudzeniu) i wstawiamy na niewielki ogień. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką oraz dodajemy śmietanę. Podajemy z 2-3 łyżkami startego sera, można zrobić domowe grzanki.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Zawsze chciałam spróbować takiego fajnego kremu szpinakowego. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nas zielony kolor bardzo zachęca :) Na pewno jest smaczny :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze.
Docenię konstruktywną krytykę, ale nie będę tolerować hejterstwa.
To nie jest miejsce na spam!
Nie musisz reklamować swojego bloga, na pewno zajrzę na Twojego jeżeli zostawisz komentarz