sobota, 1 października 2016

Krem z buraka

Witajcie

Pewnie zupełnie was nie zaskakuje fakt, że mam dla was przepis na dziesiąty krem :D Po prostu tego typu zupy zdobyły moje serce i nic nie poradzę na to, że mogę je jeść cały czas. Zwłaszcza jesienią :)

Składniki
Pół kilo buraków
700 ml bulionu
Ser halloumi (lub inny słony ser- może być feta, oscypek)
Cebula
Ząbek czosnku
Sól, pieprz, łyżka octu balsamico
Łyżka masła
Koperek


Sposób przygotowania
Buraki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki, następnie wrzucamy je do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 40-120 minut, w zależności od wielkości. Wykałaczką sprawdzamy czy są miękkie i wtedy wiemy, że się upiekły. Moje piekłam około 40 minut, ponieważ w irlandzkim Lidlu można kupić wersję uprzednio ugotowaną. W czasie pieczenia buraków przygotowujemy bulion. Masło rozgrzewamy w garnku i wrzucamy do niego pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Do garnka wrzucamy upieczone buraki, podsmażamy chwilę i zalewamy bulionem. Gotujemy około 10 minut, a następnie blendujemy zupę. Ser przed podaniem kroimy na plastry i podsmażamy na patelni (nie wyjdzie w przypadku mozarelli), podajemy zupę z podsmażonym serem i koperkiem.

7 komentarzy:

  1. lubię barszcz z buraków z dużą ilością śmietany - ciekawa jestem tego przepisu, który opisujesz a przede wszystkim smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie jutro będzie zopa buraczkowa ale nie krem- krem zrobię inny razem bo uwielbiam buraki i mogę jeść pod każdą postacią:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupy krem to moja miłość, muszę wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam buraki <3 Krem wygląda znakomicie! Musi być przepyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie, ciekawy pomysł :) lubiętakie stare zupy w nowym wydaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię zupy krem i buraki - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupy krem uwielbiam, buraki uwielbiam - ale zupa krem z buraka jakoś nie do końca mnie przekonuje. Nie wiem... może nie umiem jej dobrze doprawić ? :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze.
Docenię konstruktywną krytykę, ale nie będę tolerować hejterstwa.
To nie jest miejsce na spam!
Nie musisz reklamować swojego bloga, na pewno zajrzę na Twojego jeżeli zostawisz komentarz