wtorek, 18 października 2016

Pudding z tapioki

Witajcie

Jakiś czas temu, kiedy byłam jeszcze w Dublinie, w polskim (o ironio losu) sklepie kupiliśmy paczkę tapioki. Miała być bubble tea, ale okazało się, że to nie taka tapioka jak trzeba i wyszło coś o niebo lepszego :) Co wyszło? Przepyszny pudding z tapioki. Smakuje obłędnie na ciepło i zadowoli wszystkich fanów kaszki manny, ba jest jeszcze smaczniejszy i przyjemnie klejący. Na zimno też jest bardzo dobry i stanowi konkurencję dla puddingu chia. Jedyną jego wadą jest jego długi czas wykonania.

Składniki
100 g (3/4 szklanki) drobnej tapioki
szklanka wody
puszka mleka kokosowego
3-5 łyżek miodu (lub innego słodzidła)
dodatki (u mnie mus mango i maliny)


Sposób przygotowania
Tapiokę płuczemy i zalewamy szklanką wody, zostawiamy na 15 minut. Wstawiamy na gaz mleko kokosowe, dodajemy tapiokę i słodzidło, gotujemy mieszając przez 20-30 minut (tak długo aż wnętrze kuleczek będzie przezroczyste). Przelewamy do miseczek i jemy na ciepło lub wstawiamy na noc do lodówki i pałaszujemy na zimno :)

Tapiokę bez problemu dostaniecie w internetowych sklepach ze zdrową żywnością, powinna być także dostępna w tych stacjonarnych, a także sklepach z jedzeniem azjatyckim. Warto dodać, że jest to produkt bezglutenowy.

Moją propozycję można wcinać zarówno na śniadanie, jak i na deser :) Dajcie znać czy próbowaliście kiedyś tapioki :)

9 komentarzy:

  1. właśnie mi przypomniałaś że mam zamówić tapiokę- ale to taka mąka? bo tylko w takiej formie widziałam.wygląda trochę jak mus dyniowy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, są różne rodzaje, maka też. To powinny być kulki :)

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłam :D. Muszę spróbować, bo wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tapioka ma świetną strukturę, którą albo ktoś kocha albo nienawidzi :P
    My uwielbiamy te kuleczki ale nasza mama twierdzi, że wygląda to jak gniazdo jajeczek pająka więc podchodzi do tego z obrzydzeniem :P

    OdpowiedzUsuń
  4. MM na pewno smakuje pysznie - i jaka świetna miseczka! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie słyszałam nigdy o tym, ale chętnie bym spróbowała ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciągle zapominam o tej tapioce żeby spróbować :) Ciekawi mnie smak tego puddingu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy jeszcze nie próbowałam tapioki, ale po przepisie widzę, że całkiem szybko da się ją zrobić, a smaku jestem bardzo ciekawa :) Muszę tylko wyczaić, jak to się nazywa po francusku :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze.
Docenię konstruktywną krytykę, ale nie będę tolerować hejterstwa.
To nie jest miejsce na spam!
Nie musisz reklamować swojego bloga, na pewno zajrzę na Twojego jeżeli zostawisz komentarz