środa, 14 grudnia 2016

Krem z zielonego groszku

Witajcie

Odgrzebałam przepis jeszcze wakacyjny i z tym pysznym kremem dzisiaj do was przychodzę :) Będzie idealny na jesienne obiady!

Składniki
700 gram mrożonego zielonego groszku
700 ml bulionu
50 ml śmietany 30%
cebula
ząbek czosnku
sól, pieprz, lubczyk
łyżka masła

Dodatki
Opakowanie mięsa z kraba (opcjonalnie mini-krewetki lub tuńczyk z puszki)
10 plasterków chorizo (opcjonalnie salami)


Sposób przygotowania
Przygotowujemy bulion i odmrażamy groszek. Siekamy cebulę i czosnek, rozgrzewamy masło w garnku i smażymy cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Następnie dodajemy rozmrożony już groszek i zalewamy bulionem (będzie się łatwiej blendowało jeżeli nie użyjemy całego bulionu), przyprawiamy. Gotujemy około 10 minut (groszek ma być miękki) i blendujemy (najlepiej po wystudzeniu). Dodajemy śmietanę i resztę bulionu. Plasterki chorizo (2 na porcję) kładziemy na rozgrzanej, suchej patelni i robimy z nich "chipsy". Mięso krabowe nakładamy do miseczek, następnie nalewamy krem i kładziemy chipsy z chorizo na wierzchu, ozdabiamy resztką śmietany.

Nie bójcie się połączenia mocnej kiełbasy, akcentu rybnego i słodkawego smaku groszku :) Podobne połączenia widzieliśmy w wielu dobrych restauracjach i stąd też przyszła inspiracja do podania zupy.

4 komentarze:

  1. Kielbasa, ryba, groszek ... Czy Ty chcesz zebym zamieszkala w toalecie? :D Zawsze czytam Twoje przepisy o marze o sprobowaniu, ale tym razem sobie odpuszcze :d Przepraszam haha ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha zareczam, że jest pyszna!żadnych rewolucji zoladkowych :D

      Usuń
  2. Już za kolor ma plusa ;) Szkoda, że nie mamy zielonego groszku bo jutro zdobiłybyśmy taki krem na obiad ;/

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze.
Docenię konstruktywną krytykę, ale nie będę tolerować hejterstwa.
To nie jest miejsce na spam!
Nie musisz reklamować swojego bloga, na pewno zajrzę na Twojego jeżeli zostawisz komentarz