piątek, 24 marca 2017

Kotleciki z tuńczyka

Witajcie

Dzisiaj mam dla was turbo-prosty i turbo-szybki przepis na białkowe kotleciki z tuńczyka. Ostatnio mam problemy z proporcjonalnym rozkładem białka na posiłki, więc zwykle zdarza mi się jeść jeden bardziej białkowy posiłek. Do takich kotlecików dobrze jest dorzucić jakieś wartościowe źródło węgli- brązowy ryż, makaron czy kaszę oraz warzywa- wtedy posiłek będzie dobrze zbilansowany :)


Składniki
puszka tuńczyka w sosie własnym
połowa małej cebulki
jajko
łyżeczka oleju kokosowego (ja smażyłam bez- ale opcja jest dla tych, którzy nie mają porządnej patelni)
2 łyżki płatków owsianych
sól, pieprz, ulubione przyprawy (u mnie mieszanka grecka i dalmatyńska ziół)

Sposób przygotowania
Tuńczyka odsączamy i przerzucamy do miseczki, następnie rozdrabniamy go na mniejsze cząstki widelcem. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę, jajko, płatki owsiane oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy tak aby konsystencja nadawała się do smażenia (jeżeli masa jest zbyt luźna dodaj więcej płatków lub ciemnej mąki). Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i łyżką nakładamy na patelnię masę, którą formujemy w kotleciki. Smażymy po ok 2 minuty z każdej strony (należy patrzeć czy wszystko ładnie się ścięło). Polecam podawać z sosem czosnkowym :)

Rozkład makro (puszka tuńczyka, gdzie masa ryby to 120 g):
Wartość odżywcza: 316 kcal
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 13 g
Białko: 37 g

Dajcie znać czy lubicie tuńczyka i tego typu potrawy :)

6 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie, na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm nigdy dotąd nie smażyłam ryby z puszki:) Bardzo ciekawa propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całkiem smacznie to wychodzi :) Ja próbowałam już wiele razy z tuńczykiem!

      Usuń
  3. Tuńczyka lubimy tylko gdy najdzie nas ochota ale w takich kotlecikach pewnie przeszedłby bez problemu :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię steki z tuńczyka, bo tego puszkowego to też tylko od czasu do czasu. Zwłaszcza, że po dużej ilości zdarzają mi się wysypki :D

      Usuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze.
Docenię konstruktywną krytykę, ale nie będę tolerować hejterstwa.
To nie jest miejsce na spam!
Nie musisz reklamować swojego bloga, na pewno zajrzę na Twojego jeżeli zostawisz komentarz