piątek, 12 maja 2017

Pasta z ciecierzycy

Witajcie

Jakiś czas temu dorwałam w Biedronce wege pasztet z ciecierzycy, kosztował około 4 złote, miał fajny skład i był całkiem smaczny. Jednak to był jeden jedyny raz kiedy udało się go upolować w tym sklepie, a 4 złote za mały słoiczek to nie tak w sumie mało. Postanowiłam wtedy przystąpić do produkcji własnej, domowej pasty z ciecierzycy i wyszło całkiem smacznie ;)

Składniki
100 gram suchej ciecierzycy
Jedna mała marchewka
Przyprawy: sól himalajska, pieprz, czosnek (u mnie granulowany, ale lepszy będzie ząbek), papryka słodka i ostra


Sposób przygotowania
Ciecierzycę przygotowujemy według porad producenta podanych na opakowaniu (u mnie moczyła się około 10 godzin, następnie ją przepłukałam i gotowałam 50 minut, solenie zostawiamy sobie na koniec). Gotujemy marchew i po wystudzeniu wrzucamy ją do pojemnika w którym znajduje się cieciorka. Dodajemy przyprawy i blendujemy na gładką masę.

Pasta jest banalnie prosta i przypomina nieco hummus. Dajcie znać czy lubicie cieciorkę i różne cuda, które można z niej wyczarować!

9 komentarzy:

  1. ja bym chciała spróbować prażonej ciecierzycy bo ostatnio widziałam w połączeniu z innymi chrupkimi rzeczami jak orzechy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam zamiar upiec cieciorkę :) Własnie nie wiem czy prażonej nie jadłam przypadkiem na Maderze, na pewno była prażona kukurydza (tak, ziarenka, a nie popcorn :D)

      Usuń
  2. Hummus to moja wielka milosv, jesli mozna to tak napisac o jedzeniu:) Ciecierzyce i soczewice spozywam raczej w kazdej mozliwej potaci, sprobuje rowniez pzrygotowac Twoja paste. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ja też kocham hummus ;) Daj znać jak wyjdzie!

      Usuń
  3. what a nice post :)
    have a great weekend!

    http://itsmetijana.blogspot.rs/

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam cieciorkę. Najbardziej pastę na słodko, która przypomina nutellę <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na słodko próbowałam tylko ciasto, dawaj przepis na tę pastę!

      Usuń
  5. Muszę spróbować, może tym razem posmakuje :) Bo ogólnie nie przepadam za ciecierzycą, soczewicą i innymi :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak nie przepadasz to mówiąc szczerze wątpię, żeby ta Ci zasmakowała, ale publikowałam kiedyś ciasto z cieciorki, gdzie nie było jej zupełnie czuć :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze.
Docenię konstruktywną krytykę, ale nie będę tolerować hejterstwa.
To nie jest miejsce na spam!
Nie musisz reklamować swojego bloga, na pewno zajrzę na Twojego jeżeli zostawisz komentarz