piątek, 2 czerwca 2017

Jaglane rafaello

Witajcie

Przyznam szczerze, że nie jestem fanką kaszy jaglanej, ale jej wykorzystanie we wszelkiego typu deserach sprawdza się genialnie! Ostatnio wszechobecny jest u mnie kokos, to i dzisiaj mam dla was przepis na coś kokosowego co powstało z produktów, które otrzymałam ze strony BioIndygo.pl :)


Składniki
100 gram kaszy jaglanej (dostaniecie tutaj)
Pół szklanki wody
Szklanka mleka kokosowego (ja użyłam tego)
15 tabletek stevii
Łyżka ksylitolu (można to zamienić na inne słodzidła według uznania)
100 gram wiórek kokosowych
Migdały (około 15-20 sztuk)

Sposób przygotowania
Pól szklanki wody i pół szklanki mleka wlewamy do garnka, kaszę dokładnie płuczemy, dodajemy do płynu i gotujemy aż do wsiąknięcia. W trakcie gotowania dodajemy stevię i ksylitol. Po ugotowaniu kaszę studzimy, dodajemy do niej połowę wiórek i pół szklanki mleka, a następnie blendujemy. Formujemy z niej kulki, w środku umieszczamy migdała. Kulki obtaczamy we wiórkach i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Z tej ilości wyszło mi 15 kulek. Myślę, że kulki byłyby jeszcze smaczniejsze, gdyby do masy dodać serek mascarpone i łyżkę oleju kokosowego, niestety pierwszego nie mogę jeść, a o drugim po prostu zapomniałam!

Dajcie znać czy lubicie takie zdrowe desery! :)

5 komentarzy:

  1. Aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już od jakiegoś czasu się przymierzam, żeby zrobić zdrową wersję moich ulubionych słodyczy. Może w końcu się za to wezmę po sesji. =P

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze.
Docenię konstruktywną krytykę, ale nie będę tolerować hejterstwa.
To nie jest miejsce na spam!
Nie musisz reklamować swojego bloga, na pewno zajrzę na Twojego jeżeli zostawisz komentarz