wtorek, 13 czerwca 2017

Orientalne pulpety z indyka

Witajcie 

Ostatnio jadam sporo mielonego i jakiś czas temu wpadłam na pomysł pulpetów z sezamem. Wtedy jednak trochę bałam się zaryzykować i wyszły dobre, ale w głowie miałam szatański pomysł. Następnym razem poeksperymentowałam z miętą i przyprawami, wyszło właśnie to co widzicie na zdjęciach- obłędnie dobre pulpety! Dzielę się z wami przepisem na mega smaczności :)


Składniki (porcja dla 1 osoby)
150 gram mielonego indyka (najlepiej świeże mięso, mrożone gorzej się "klei")
10 gram jasnego sezamu
10 gram czarnego sezamu (jeżeli nie macie to najlepiej podwoić ilość jasnego)
3-4 listki mięty
olej kokosowy do smażenia
gram masala (dostaniecie tutaj), kurkuma, sól, pieprz
opcjonalnie łyżka masła orzechowego (nie dodałam, bo moje masło czeka nietknięte jako nagroda po zawodach :D)

Sposób przygotowania 
Mięso przyprawiamy gram masalą, solą, pieprzem, kurkumą tak, żeby miało intensywny, orientalny smak, a następnie dodajemy sezam. Miętę siekamy bardzo drobno i dodajemy do mięsa, następnie wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego na patelni, formujemy małe pulpeciki i wrzucamy je na tłuszcz. Smażymy około 10 minut, pilnujemy, żeby dopiekły się z każdej strony. Można na jakiś czas smażenia je przykryć, żeby mieć pewność, że nie będą surowe w środku. Podajemy z sosem czosnkowym.


Dajcie znać czy lubicie takie eksperymenty czy też może klimaty Bliskiego Wschodu to nie wasza bajka ;)

7 komentarzy:

  1. Lubię eksperymenty, ale moja rodzina chyba nie bardzo. Więc dzisiaj pozostało mi zrobić tradycyjne pulpety w sosie pomidorowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przekonaj ich koniecznie, bo są pyszne :)

      Usuń
  2. wszystkie pulpeciki zjadam z chęcią:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym z wielka przyjemnością :) Wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam wszystko w domu oprócz indyka także mogę próbować :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze.
Docenię konstruktywną krytykę, ale nie będę tolerować hejterstwa.
To nie jest miejsce na spam!
Nie musisz reklamować swojego bloga, na pewno zajrzę na Twojego jeżeli zostawisz komentarz