czwartek, 20 lipca 2017

Pomidorowe wege-burgery

Witajcie

Od jakiegoś czasu lubuję się w wege-burgerach :) Są zdrowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Nie będę oczywiście nikomu ściemniać, że smakują dokładnie tak samo jak kawał dobrego mięcha, bo tak nie jest, ale są dobre same w sobie. Ich konsystencja również nie przypomina klasycznych burgerów, mimo to polecam spróbować! To chyba najsmaczniejsze jakie ukręciłam do tej pory :)

Składniki
4 łyżki przecieru pomidorowego
Pół puszki białej fasoli
200 gram mieszanki warzyw (brokuł, kalafior i marchew)
2 łyżki sezamu (u mnie czarny)
2 łyżki słonecznika
4 łyżki mąki żytniej
sól, pieprz, papryka słodka i ostra
tłuszcz do smażenia (może być masło klarowane)



Sposób przygotowania
Mrożone warzywa gotujemy na parze (najlepiej wykorzystać warzywa z obiadu dzień wcześniej), następnie wszystkie składniki blendujemy (sezam i słonecznik nie muszą być gładko zblendowane). Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, formujemy małe burgery i smażymy po ok. 5 minut z każdej strony.

Próbowaliście kiedyś czegoś podobnego? Jakie były wrażenia? :)

4 komentarze:

  1. Skusiłabym się na takie cudo, nawet mimo fasoli w składzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. widzę że to bardziej taki miks warzywny niż sam pomidor, ale wyglądają dość apetycznie, tylko jeszcze trzeba jakąś dobrą bułkę do nich ogarnąć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku najbardziej wyczuwalny jest pomidor :) Ja akurat domowe burgery jem zawsze bez bułki, często nawet te mięsne :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze.
Docenię konstruktywną krytykę, ale nie będę tolerować hejterstwa.
To nie jest miejsce na spam!
Nie musisz reklamować swojego bloga, na pewno zajrzę na Twojego jeżeli zostawisz komentarz