środa, 6 września 2017

Wegańska gorąca czekolada

Witajcie

Upały za oknem powoli zamieniają się w szarugę, więc przychodzę do was z przepisem na coś ciepłego i pysznego ;) Czekoladę wykręciłam dzięki produktom ze strony BioIndygo.pl. Mam jedynie jedno ostrzeżenie- nie pijcie jej w zbyt dużych ilościach, bo może podrażnić żołądek (tak, sama przez to przeszłam).



Składniki
Pół szklanki mleka kokosowego (płynnej części)
Pół szklanki wody
2 łyżki kakao
15 tabletek stevii (lub innego słodzidła)
Szczypta gram masala (jeżeli nie macie to zastąpcie goździkami i gałką muszkatołową)
Cynamon

Sposób przygotowania 
Mleko i wodę podgrzewamy w rondelku, dodajemy kakao i stevię. Gotujemy całość aż do całkowitego rozpuszczenia się kakao. Na koniec do smaku dodajemy gram masala i cynamonu, można dodać też szczyptę soli i paprykę chilli.

Ja uwielbiam tego typu ciepłe napoje, a wy?

5 komentarzy:

  1. Mam ten sam kubko-słoik, czy jak to nazwać. :D
    Piłam kiedyś coś podobnego, ale z kawą, a nie z kakao. Musi być mega <3
    Pozdrawiam. :)

    ~ A.

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi kusząco...chociaż jak na moje trochę dużo tej stewii

    OdpowiedzUsuń
  3. Ilość słodkiego to już zależy od gustu i smaku :) Poza tym może też różne rozmiary takich tabletek mogą istnieć :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Gorąca czekolada na takie chłodne wieczory - to jest to :) Ja zwykle robię po prostu z kostkami czekolady, nie za często, żeby jednak nie przesadzić ze słodkościami :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze.
Docenię konstruktywną krytykę, ale nie będę tolerować hejterstwa.
To nie jest miejsce na spam!
Nie musisz reklamować swojego bloga, na pewno zajrzę na Twojego jeżeli zostawisz komentarz